Τα νέα μας

Ευοίωνη η χρονιά για τη συγκομιδή των ρόδων

Καλός οιωνός, χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους του συνεταιρισμού αρωματικών φυτών Βοϊου, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, για την ερχόμενη συγκομιδή των ρόδων.

Ήδη στις πιο πρώιμες περιοχές του Ν. Κοζάνης (Σέρβια-Βελβεντό) οι ροδώνες άνθισαν με μια καθυστέρηση βέβαια 15 ημερών και η ανθοφορία κρίνεται εξαιρετική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Δημοσθένη Τυρεκίδη, τα αποστακτήρια είναι έτοιμα εδώ και καιρό και περιμένουν την αύξηση της ανθοφορίας ώστε αυτή μόλις ξεπεράσει τα 50-60 κιλά ρόδων να ξεκινήσουν και οι αποστάξεις.

Φέτος όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος, λόγω της αυξημένης ζήτησης των προϊόντων των ρόδων στο εξωτερικό δεν πρέπει να πάει ούτε ένα τριαντάφυλλο ασυγκόμιστο.

Σύμφωνα με το γεωπόνο του Συνεταιρισμού κ . Γιώργο Κασαπίδη η εκτιμώμενη συγκομιδή ανθέων, εφόσον δεν υπάρξουν ζημιές ή απώλειες αναμένεται να φτάσει στους 10 τόνους και να ξεπεράσει κάθε προηγούμενη χρονιά.

Ένας ακόμα καλός οιωνός για το Συνεταιρισμό και τη ροδοκαλλιέργεια, είναι και το αυξημένο ενδιαφέρον από την αγορά της Ελβετίας. Οι κυρίες που αντιπροσωπεύουν τα προϊόντα του συνεταιρισμού στην αγορά αυτή της Κεντρικής Ευρώπης, επισκέφτηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά το Νομό Κοζάνης και προγραμματίζουν να εκθέσουν τα προϊόντα του συνεταιρισμού σε μία από τις μεγαλύτερες κλαδικές εκθέσεις της Ευρώπης με την επωνυμία Festival des Roses που θα λάβει χώρα στην πόλη της Ελβετίας Estavayer Le Lac στις 6 και 7 Ιουνίου 2015.