Δελτίο Τύπου

Επίθεση στην ανεργία με καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Π.Ε. Κοζάνης
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου σε συνεργασία με τη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ομοσπονδίας των Δυτικομακεδονικών Σωματείων στη Θεσσαλονίκη.

Με αμείωτο ενδιαφέρον οι 200 περίπου παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τους ομιλητές ν’ αναπτύσσουν τα θέματά τους.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων Βοϊωτών Θεσσαλονίκης για αξιοποίηση των αγρών τους στα χωριά του Βοΐου καλλιεργώντας ρόδα, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά.
Πρώτος ομιλητής ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του για το ροδέλαιο και το ροδόνερο Κοζάνης.

Όπως επεσήμανε με αυστηρά επιστημονικά δεδομένα τα δύο αυτά προϊόντα κατατάσσονται ως τα κορυφαία του είδους τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε για δεύτερη φορά επισήμως από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με την αποδοχή των αποτελεσμάτων της έρευνας του κ. Τσανακτσίδη το 2011 σε διεθνές συνέδριο στο Hong Kong.

Δεύτερος ομιλητής ο γεωπόνος και βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της προοπτικής της καλλιέργειας των ρόδων στην Π.Ε. Κοζάνης.

Όπως τόνισε στην ομιλία του, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας του ροδόνερου και του ροδέλαιου Βοΐου Κοζάνης, το ενδιαφέρον και η ζήτηση των εταιρειών που χρησιμοποιούν ανάλογες πρώτες ύλες για τα προϊόντα τους είναι μεγάλη, όμως ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση της αγοράς.

Συνεπώς η ανάγκη για περισσότερα στρέμματα ροδώνων είναι επιτακτική και προς την κατεύθυνση αυτή ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων.

Ο κ. Κασαπίδης παρουσίασε οικονομικοτεχνικά στοιχεία της καλλιέργειας ρόδων επισημαίνοντας ότι το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα για τον παραγωγό ανέρχεται στα 550€ όταν πρόκειται για οικογενειακή εκμετάλλευση και στα 350€ όταν χρησιμοποιούνται εργάτες για τη συγκομιδή των ρόδων. Οι ανάγκες του Συνεταιρισμού για την κάλυψη της φετινής ζήτησης της αγοράς σε ροδόνερο και ροδέλαιο θα καλύπτονταν αν υπήρχε παραγωγή ρόδων έκτασης 400 στρ.

Τρίτος ομιλητής ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βοϊοτών Θεσσαλονίκης κ. Αθανασιάδης, ο οποίος καλλιεργεί στην περιοχή του Τσοτυλίου λεβάντα. Παρουσιάζοντας στοιχεία για την προοπτική της καλλιέργειας της λεβάντας στο Βόιο τόνισε την καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής καθώς και την εκμηχάνιση της καλλιέργειας.

Αναφερόμενος στην οικονομικότητα της καλλιέργειας τόνισε το καθαρό κέρδος του παραγωγού που κυμαίνεται από τα 200 έως τα 300€ ανά στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία της λεβάντας και κατ’ επέκταση και της ποιότητας του παραγόμενου αιθέριου ελαίου.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού οι ανάγκες για λεβάντα ανέρχονται σήμερα τουλάχιστον στα 500 έως 600 στρέμματα φυτειών των ανώτερων ποιοτικώς ποικιλιών λεβάντας.

Τέταρτος ομιλητής, ο κ. Κουτσός Θεόδωρος, Γεωπόνος-Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους για την καλλιέργεια της ρίγανης στη χώρα μας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα πλήρη οικονομικοτεχνική ανάλυση. Η καλλιέργεια της ρίγανης έχει προοπτική στην περιοχή μας και είναι στα ενδιαφέροντα του Συνεταιρισμού .

Την εκδήλωση έκλεισε ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. κ. Σταύρος Κατσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεχνική απόσταξης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας και το εξωτερικό. Όπως τόνισε ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Συνεταιρισμού Αρωματικών φυτών Βοΐου είναι από τους πιο σύγχρονους στη χώρα και διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων των αποστάξεων.

Επίσης ο κ. Κατσιώτης μίλησε για τις χρήσεις των αιθέριων ελαίων, επισημαίνοντας ότι τόσο το ροδέλαιο όσο και το λεβαντόλαδο είναι από τα πιο εύχρηστα αιθέρια έλαια παγκοσμίως. Η ποιοτική ανωτερότητα του ροδέλαιου Βοΐου του δίνει σημαντικό προβάδισμα σε πολύ απαιτητικές και ανταγωνιστικές αγορές σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κ. Κατσιώτης αναφέρθηκε και σε προϊόντα απόσταξης άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ( τσάι, ρίγανη κ.α.) για τα οποία ο Συνεταιρισμός Βοΐου οργανώνει τις καλλιέργειές τους και την αξιοποίηση των προϊόντων τους.

Την εκδήλωση προλόγισαν τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων κ. Τζούλης όσο και ο πρόεδρος των Βοϊοτών Θεσσαλονίκης κ. Παπαδόπουλος οι οποίοι με πολύ θέρμη και ειλικρινές ενδιαφέρον στήριξαν την προσπάθεια του συνεταιρισμού για ενημέρωση και ενεργοποίηση του κοινού για νέες φυτείες ρόδων, λεβάντας, τσαγιού και ρίγανης στην περιοχή Βοΐου Κοζάνης.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθησαν και οι καθηγητές Α.Π.Θ. της Γεωπονικής κ. Νίκος Παπαδόπουλος, εντομολόγος ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια του Συνεταιρισμού για την αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών, όπως του agrilus sp που προσβάλλει τα νεαρά βλαστάρια των ροδώνων και ο καθηγητής του Βιολογικού κ. Θωμάς Σαββίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε βασικές ιδιότητες, ωφέλιμες στην υγεία του ροδόνερου, ροδέλαιου και του γλυκού του κουταλιού και πρότεινε συνεργασία προς το Συνεταιρισμό πάνω σε θέματα του επιστημονικού του πεδίου.

Η επόμενη ενημερωτική εκδήλωση του Συνεταιρισμού προγραμματίζεται για το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο στην Εράτυρα Βοΐου, σε ώρα και ημέρα που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Υ.Σ. Για δήλωση ενδιαφέροντος, όσοι επιθυμούν να εγκαταστήσουν φυτείες ρόδων ή λεβάντας στο Βόιο ή ευρύτερα στην Π.Ε. Κοζάνης, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. του Συνεταιρισμού 6980337157 και στο τηλ. 6972873113 (Κωνσταντίνος Ρήγας).