Οι ενδιαφερόμενοι που θα συμμετάσχουν μπορούν να συλλέξουν ψηφιακό φωτογραφικό υλικό επαρκούς ευκρίνειας και ανάλυσης του άνθους, του βλαστού και των φύλλων των άγριων ορχιδέων.
Οι φωτογραφίες έως τις 30 Αυγούστου θα πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνεταιρισμού [email protected] συνοδευόμενες από τα ατομικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου και τα στοιχεία επικοινωνίας του.
Στη συνέχεια, εντός Σεπτεμβρίου, θα γίνει η αναγνώριση και ταυτοποίηση των ειδών των ορχιδέων από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Τέλος, οι φωτογραφίες αυτές θα εκτεθούν σε σχετική έκθεση φωτογραφίας «άγριων ορχιδέων» που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2015 σε χρόνο και τόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού με τους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στην εργασία αυτή.
]]>Καλός οιωνός, χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους του συνεταιρισμού αρωματικών φυτών Βοϊου, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, για την ερχόμενη συγκομιδή των ρόδων.
Ήδη στις πιο πρώιμες περιοχές του Ν. Κοζάνης (Σέρβια-Βελβεντό) οι ροδώνες άνθισαν με μια καθυστέρηση βέβαια 15 ημερών και η ανθοφορία κρίνεται εξαιρετική.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Δημοσθένη Τυρεκίδη, τα αποστακτήρια είναι έτοιμα εδώ και καιρό και περιμένουν την αύξηση της ανθοφορίας ώστε αυτή μόλις ξεπεράσει τα 50-60 κιλά ρόδων να ξεκινήσουν και οι αποστάξεις.
Φέτος όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος, λόγω της αυξημένης ζήτησης των προϊόντων των ρόδων στο εξωτερικό δεν πρέπει να πάει ούτε ένα τριαντάφυλλο ασυγκόμιστο.
Σύμφωνα με το γεωπόνο του Συνεταιρισμού κ . Γιώργο Κασαπίδη η εκτιμώμενη συγκομιδή ανθέων, εφόσον δεν υπάρξουν ζημιές ή απώλειες αναμένεται να φτάσει στους 10 τόνους και να ξεπεράσει κάθε προηγούμενη χρονιά.
Ένας ακόμα καλός οιωνός για το Συνεταιρισμό και τη ροδοκαλλιέργεια, είναι και το αυξημένο ενδιαφέρον από την αγορά της Ελβετίας. Οι κυρίες που αντιπροσωπεύουν τα προϊόντα του συνεταιρισμού στην αγορά αυτή της Κεντρικής Ευρώπης, επισκέφτηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά το Νομό Κοζάνης και προγραμματίζουν να εκθέσουν τα προϊόντα του συνεταιρισμού σε μία από τις μεγαλύτερες κλαδικές εκθέσεις της Ευρώπης με την επωνυμία Festival des Roses που θα λάβει χώρα στην πόλη της Ελβετίας Estavayer Le Lac στις 6 και 7 Ιουνίου 2015.
]]>Με επικεφαλή τον καθηγητή γεωργίας του ΤΕΙ Ηπείρου, τμήματος φυτικής παραγωγής με έδρα την Άρτα, κ. Γεώργιο Μάνο, πενήντα (50) δευτεροετείς φοιτητές επισκέφτηκαν το αποστακτήριο του συνεταιρισμού αρωματικών φυτών Βοΐου και φυτείες ρόδων στην Εράτυρα.
Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στο αποστακτήριο και ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Δημοσθένη Τυρεκίδη για την πορεία και τους στόχους του συνεταιρισμού, γύρω από τη διάδοση της καλλιέργειας των ρόδων, της λεβάντας, της ρίγανης κ.α. αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Κοζάνης.
Η αποστολή του ΤΕΙ επισκέφτηκε επίσης φυτεία ρόδων στην Εράτυρα όπου είδαν από κοντά τις προετοιμασίες των παραγωγών ενόψει της επικείμενης ανθοφορίας των ροδώνων.
Ο γεωπόνος και βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης ενημέρωσε τους φοιτητές για την τεχνική της καλλιέργειας παρουσιάζοντας παράλληλα τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των τελικών προϊόντων (αιθέρια έλαια, ροδόνερο, τσάι τριαντάφυλλο) καταξιωμένων πλέον και με σημαντική ζήτηση στις διεθνείς αγορές.
Ο καθηγητής και επικεφαλής της αποστολής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γεώργιος Μάνος εντυπωσιασμένος από την πορεία του συνεταιρισμού απηύθυνε πρόταση συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ και του συνεταιρισμού για περαιτέρω διερεύνηση της επέκτασης της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ήπειρο.
Η πρόταση συνεργασίας έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε επικείμενη συνάντηση εργασίας εντός Μαΐου στην Ήπειρο.
]]>Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών και Οπωροκηπευτικών Βοίου Κοζάνης, καλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να καλλιεργήσουν ρόδα (βιομηχανική τριανταφυλλιά) και λεβάντα, να ενταχθούν στη δύναμη του Συνεταιρισμού δηλώνοντας τις ποσότητες που επιθυμούν (στρέμματα/φυτά), στα νέα γραφεία του Συνεταιρισμού στην οδό Γρεβενών 5 στην πόλη της Κοζάνης και στα τηλέφωνα ή καθώς και στο e-mail: .
Η προθεσμία για τη δήλωση των ενδιαφερόμενων για παραγγελίες λήγει στις 30 Ιουνίου 2014.
]]>
]]>
Στην κατάμεστη αίθουσα της πρώην Ν/Α Κοζάνης οι εισηγητές κ.κ. Τζιμίκας Στέργιος επιχειρηματίας – ιατρός, Dr Χήνου Ιωάννα αν. καθηγήτρια Φαρμακευτικής Αθηνών και Dr Μαγιάτης Προκόπης επ. καθηγητής Φαρμακευτικής Αθηνών, παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών, ιατρών, γεωπόνων αλλά και νέων καλλιεργητών απ’ όλη τη Δυτ. Μακεδονία που γέμισαν την αίθουσα αλλά και την καρδιά τους μ’ ελπίδα και αισιοδοξία για τις δυνατότητες γι’ ανάπτυξη που προσφέρουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας.
Η κ. Χήνου παρουσίασε όλες τις πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια χρήσης των φυτικών φαρμάκων στη ζωή μας. Με τις αναφορές της, διαφώτισε πλήρως κρίσιμα θέματα που αφορούν την παραγωγή και κυκλοφορία φυτικών φαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη αναδεικνύοντας αδυναμίες και ελλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας στον τομέα, που όπως επεσήμανε έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τη χώρα, τόσο από απόψεως καλής υγείας του πληθυσμού όσο και οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.
Ο κ. Μαγιάτης παρουσίασε αναλυτικά 40 φυτά υψηλού φαρμακευτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος για τη χώρα πολλά από τα οποία είναι άριστα προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Δυτ. Μακεδονίας. Τα φυτά αυτά όπως τόνισε με έμφαση έχουν ήδη πάρει σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή αγορά με ενδείξεις φαρμακευτικής καταλληλότητας.
Το πρόβλημα που επεσήμανε είναι ότι η σωστά οργανωμένη παραγωγή αυτών των παρασκευασμάτων στη χώρα μας βρίσκεται στα σπάργανα ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό αλλά πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, φυσικών προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αυξάνει αλματωδώς.
Την τεράστια προοπτική και ενδιαφέρον της αγοράς σε τέτοια σκευάσματα, επιβεβαίωσε πανηγυρικά ο κ. Τζιμίκας ο οποίος στην εισήγησή του παρουσίασε καινοτόμα προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελληνικής χλωρίδας που διαθέτει ήδη στην αγορά.
Μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας σ’ επίπεδο Π.Ε. Κοζάνης αλλά και ευρύτερα, των ανθρώπων που πρωτοστατούν στον τομέα της φαρμακογνωσίας και της καλλιέργειας των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, ως αναγκαία και σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της υπαίθρου της Π.Ε. Κοζάνης και όλης της Δυτ. Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών των εισηγητών αναφέρθηκαν και συγκεκριμένα φυτά που παρουσιάζουν εξαιρετικό φαρμακευτικό και οικονομικό ενδιαφέρον και αποτελούν προτάσεις νέων καλλιεργειών και νέων προϊόντων που θα παράγονται από τοπικές επιχειρήσεις.
Ήδη ο συνεταιρισμός μας βρίσκεται στο τελικό στάδιο εξέτασης αυτών των καλλιεργειών και της ανάπτυξης νέων καινοτόμων προϊόντων. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνεργασίας των ανθρώπων που πρωτοστατούν στο Νομό στα θέματα αυτά αλλά και στο κάλεσμα της κοινωνίας για ουσιαστική ανάπτυξη με χειροπιαστά αποτελέσματα αναλαμβάνουμε την ευθύνη του ρόλου μας τόσο ως προς την παραγωγή νέου πλούτου όσο και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή μας.
Από το Γρ. επικοινωνίας του Συνεταιρισμού.
(φωτο Δημητρη Στραβου)
]]>
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012, στις 11.30 π.μ.στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εράτυρας.
]]>
Ο Συνεταιρισμός επιλέχθηκε από το Υ.Π.Α.Α.Τ. μαζί με άλλες 13 επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς για να παρουσιάσει το μέχρι σήμερα έργο του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Αθανάσιου Τσαυτάρη και του αναπληρωτή υπουργού κ Μάξιμου Χαρακόπουλου, συζητήθηκαν καινοτόμες δράσεις στον τομέα της ελληνικής επιχειρηματικότητας που αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.
]]>Με αμείωτο ενδιαφέρον οι 200 περίπου παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τους ομιλητές ν’ αναπτύσσουν τα θέματά τους.
Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων Βοϊωτών Θεσσαλονίκης για αξιοποίηση των αγρών τους στα χωριά του Βοΐου καλλιεργώντας ρόδα, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά.
Πρώτος ομιλητής ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του για το ροδέλαιο και το ροδόνερο Κοζάνης.
Όπως επεσήμανε με αυστηρά επιστημονικά δεδομένα τα δύο αυτά προϊόντα κατατάσσονται ως τα κορυφαία του είδους τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε για δεύτερη φορά επισήμως από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με την αποδοχή των αποτελεσμάτων της έρευνας του κ. Τσανακτσίδη το 2011 σε διεθνές συνέδριο στο Hong Kong.
Δεύτερος ομιλητής ο γεωπόνος και βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της προοπτικής της καλλιέργειας των ρόδων στην Π.Ε. Κοζάνης.
Όπως τόνισε στην ομιλία του, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας του ροδόνερου και του ροδέλαιου Βοΐου Κοζάνης, το ενδιαφέρον και η ζήτηση των εταιρειών που χρησιμοποιούν ανάλογες πρώτες ύλες για τα προϊόντα τους είναι μεγάλη, όμως ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση της αγοράς.
Συνεπώς η ανάγκη για περισσότερα στρέμματα ροδώνων είναι επιτακτική και προς την κατεύθυνση αυτή ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων.
Ο κ. Κασαπίδης παρουσίασε οικονομικοτεχνικά στοιχεία της καλλιέργειας ρόδων επισημαίνοντας ότι το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα για τον παραγωγό ανέρχεται στα 550€ όταν πρόκειται για οικογενειακή εκμετάλλευση και στα 350€ όταν χρησιμοποιούνται εργάτες για τη συγκομιδή των ρόδων. Οι ανάγκες του Συνεταιρισμού για την κάλυψη της φετινής ζήτησης της αγοράς σε ροδόνερο και ροδέλαιο θα καλύπτονταν αν υπήρχε παραγωγή ρόδων έκτασης 400 στρ.
Τρίτος ομιλητής ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βοϊοτών Θεσσαλονίκης κ. Αθανασιάδης, ο οποίος καλλιεργεί στην περιοχή του Τσοτυλίου λεβάντα. Παρουσιάζοντας στοιχεία για την προοπτική της καλλιέργειας της λεβάντας στο Βόιο τόνισε την καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής καθώς και την εκμηχάνιση της καλλιέργειας.
Αναφερόμενος στην οικονομικότητα της καλλιέργειας τόνισε το καθαρό κέρδος του παραγωγού που κυμαίνεται από τα 200 έως τα 300€ ανά στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία της λεβάντας και κατ’ επέκταση και της ποιότητας του παραγόμενου αιθέριου ελαίου.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού οι ανάγκες για λεβάντα ανέρχονται σήμερα τουλάχιστον στα 500 έως 600 στρέμματα φυτειών των ανώτερων ποιοτικώς ποικιλιών λεβάντας.
Τέταρτος ομιλητής, ο κ. Κουτσός Θεόδωρος, Γεωπόνος-Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους για την καλλιέργεια της ρίγανης στη χώρα μας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα πλήρη οικονομικοτεχνική ανάλυση. Η καλλιέργεια της ρίγανης έχει προοπτική στην περιοχή μας και είναι στα ενδιαφέροντα του Συνεταιρισμού .
Την εκδήλωση έκλεισε ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. κ. Σταύρος Κατσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεχνική απόσταξης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας και το εξωτερικό. Όπως τόνισε ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Συνεταιρισμού Αρωματικών φυτών Βοΐου είναι από τους πιο σύγχρονους στη χώρα και διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων των αποστάξεων.
Επίσης ο κ. Κατσιώτης μίλησε για τις χρήσεις των αιθέριων ελαίων, επισημαίνοντας ότι τόσο το ροδέλαιο όσο και το λεβαντόλαδο είναι από τα πιο εύχρηστα αιθέρια έλαια παγκοσμίως. Η ποιοτική ανωτερότητα του ροδέλαιου Βοΐου του δίνει σημαντικό προβάδισμα σε πολύ απαιτητικές και ανταγωνιστικές αγορές σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ο κ. Κατσιώτης αναφέρθηκε και σε προϊόντα απόσταξης άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ( τσάι, ρίγανη κ.α.) για τα οποία ο Συνεταιρισμός Βοΐου οργανώνει τις καλλιέργειές τους και την αξιοποίηση των προϊόντων τους.
Την εκδήλωση προλόγισαν τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων κ. Τζούλης όσο και ο πρόεδρος των Βοϊοτών Θεσσαλονίκης κ. Παπαδόπουλος οι οποίοι με πολύ θέρμη και ειλικρινές ενδιαφέρον στήριξαν την προσπάθεια του συνεταιρισμού για ενημέρωση και ενεργοποίηση του κοινού για νέες φυτείες ρόδων, λεβάντας, τσαγιού και ρίγανης στην περιοχή Βοΐου Κοζάνης.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθησαν και οι καθηγητές Α.Π.Θ. της Γεωπονικής κ. Νίκος Παπαδόπουλος, εντομολόγος ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια του Συνεταιρισμού για την αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών, όπως του agrilus sp που προσβάλλει τα νεαρά βλαστάρια των ροδώνων και ο καθηγητής του Βιολογικού κ. Θωμάς Σαββίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε βασικές ιδιότητες, ωφέλιμες στην υγεία του ροδόνερου, ροδέλαιου και του γλυκού του κουταλιού και πρότεινε συνεργασία προς το Συνεταιρισμό πάνω σε θέματα του επιστημονικού του πεδίου.
Η επόμενη ενημερωτική εκδήλωση του Συνεταιρισμού προγραμματίζεται για το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο στην Εράτυρα Βοΐου, σε ώρα και ημέρα που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.
Υ.Σ. Για δήλωση ενδιαφέροντος, όσοι επιθυμούν να εγκαταστήσουν φυτείες ρόδων ή λεβάντας στο Βόιο ή ευρύτερα στην Π.Ε. Κοζάνης, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. του Συνεταιρισμού και στο τηλ. 6972873113 (Κωνσταντίνος Ρήγας).
]]>