Τα νέα μας

Επίσκεψη του τμήματος Φυτικής Παραγωγής Άρτας στο συνεταιρισμό αρωματικών φυτών Βοΐου στην Εράτυρα

Με επικεφαλή τον καθηγητή γεωργίας του ΤΕΙ Ηπείρου, τμήματος φυτικής παραγωγής με έδρα την Άρτα, κ. Γεώργιο Μάνο, πενήντα (50) δευτεροετείς φοιτητές επισκέφτηκαν το αποστακτήριο του συνεταιρισμού αρωματικών φυτών Βοΐου και φυτείες ρόδων στην Εράτυρα.

Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στο αποστακτήριο και ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Δημοσθένη Τυρεκίδη για την πορεία και τους στόχους του συνεταιρισμού, γύρω από τη διάδοση της καλλιέργειας των ρόδων, της λεβάντας, της ρίγανης κ.α. αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Κοζάνης.

Η αποστολή του ΤΕΙ επισκέφτηκε επίσης φυτεία ρόδων στην Εράτυρα όπου είδαν από κοντά τις προετοιμασίες των παραγωγών ενόψει της επικείμενης ανθοφορίας των ροδώνων.

Ο γεωπόνος και βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης ενημέρωσε τους φοιτητές για την τεχνική της καλλιέργειας παρουσιάζοντας παράλληλα τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των τελικών προϊόντων (αιθέρια έλαια, ροδόνερο, τσάι τριαντάφυλλο) καταξιωμένων πλέον και με σημαντική ζήτηση στις διεθνείς αγορές.

Ο καθηγητής και επικεφαλής της αποστολής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γεώργιος Μάνος εντυπωσιασμένος από την πορεία του συνεταιρισμού απηύθυνε πρόταση συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ και του συνεταιρισμού για περαιτέρω διερεύνηση της επέκτασης της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ήπειρο.

Η πρόταση συνεργασίας έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε επικείμενη συνάντηση εργασίας εντός Μαΐου στην Ήπειρο.